Insamling av matavfall

Sedan slutet av 2014 är Vetebrödet anslutet till kommunens system för insamling av matavfall. Det innebär att vi samlar ihop matrester och avfall från matlagning och lägger i ett separat kärl för insamling. Matavfallet görs sedan om till biogas och biogödsel. Här kan du läsa mer om varför vi är med och hur det fungerar.

Varför samlar vi matavfall?

Insamling av matavfall är bra för miljön och plånboken. Matavfallet rötas för att skapa biogas som driver bland annat sopbilar och bussar. Resterna efter rötningen komposteras sedan till biogödsel i jordbruket.

Dessutom är insamlingen av matavfall mycket billigare för föreningen än sophämtningen, så om vi i och med detta kan minska på soporna så är det en bonus som i slutänden kan synas på månadsavgiften. Många bäckar små…

Hur samlar vi matavfall?

Av oss får du en speciell ventilerad hållare, en bunt papperspåsar, en plastskrapa, en informationsbroschyr och om du vill en dekal. Hållaren sätter du fast på en lämplig plats i köket, till exempel insidan av en skåpdörr under diskbänken.

Dekalen förklarar vad du kan slänga i matinsamlingspåsen och den kan du sätta i närheten av hållaren. Broschyren säger samma sak, fast lite utvecklat.

Papperspåsarna passar i hållaren och det är i dem du samlar ditt matavfall. När påsen är full upp till strecket som finns i den, rullar du ihop den och slänger den i det bruna återvinningskärlet i soprummet. Kärlet töms sedan varje vecka för att undvika lukt.

VOFF - Väldigt Ofta Frågade Frågor

Jag har plastpåsar av bioplast - nedbrytbar plast. Kan jag inte använda dem?

Nej. Bioplast är nedbrytbar och därför komposterbar, men de kan inte rötas till biogas. Eftersom rötning är första steget i hanteringen av matavfallet så kan du inte använda plastpåsar av bioplast för insamlingen.

Mina papperspåsar är slut. Var får jag tar på fler?

Fler påsar finns hos föreningen. Det är ännu inte helt säkert var vi kommer att förvara dem, men kontakta styrelsen så får du fler påsar.

Jag har inte fått hållaren, plastskrapan eller det andra som behövs för att börja samla in matavfall. Vad gör jag?

Styrelsen har allt som behövs. Kontakta oss så kan du hämta ut ett färdigt "kit" med allt som behövs.

Varför får man inte slänga krukväxter i matkomposten? Vad är det för skillnad på petuniablad och salladsblad?

I princip är det ingen skillnad på sallad och en krukväxt, men rötningsprocessen blir stöd av medel som kan användas på krukväxterna: Bekämpningsmedel (inklusive tabletter man stoppar i jorden), bladvax, vissa sorters gödsel och annat. Därför har kommunen sagt nej till krukväxter enligt principen hellre mindre avfall som fungerar än mer avfall som förstör.

Mina papperspåsar blir blöta och går sönder. Vad kan jag göra?

Se till att du låter blött avfall rinna av innan du lägger det i påsen och se också till att du använder en väl ventilerad hållare till påsen - såsom den som följer med.
Du kan även använda dubbla papperspåsar om du behöver, eller "grunda" i botten av påsen med lite hushålls- eller toalettpapper (utan tryck) eller en halv äggkartong som suger upp extra vätska.

Kontakter

Om du hittar fel på sidan, undrar något eller har förslag kan du alltid kontakta styrelsen i föreningen.
 

Länkar

Här finns lite externa länkar för dig som är intresserad av mat- och avfallsinsamling i kommunen:

stockholm.se/avfall
Stockholm Vatten och Avfall